skip to Main Content
Guldseth Går For Gull, Men Ikke På NM

Guldseth går for gull, men ikke på NM

Tekst og foto: Regine Skogmo Grøtte //

Anna Guldseth skal sove ute over 180 netter i løpet av et år. Hvorfor? Hun skal slå grupperekorden.  

Anna Guldseth, eller @annasoverute på instagram, kommer fra Stjørdal speidergruppe i Trøndelag krets. Der har de en rekord, 180 utenetter på et år. Forsøket på å slå rekorden startet etter tørkesommeren i 2018. «Det var så varmt i Stjørdal at jeg og mamma la oss ut på verandaen for å sove, for der var det kaldere enn på soverommet. Da det ble kaldere ute trakk mamma inn, men jeg ville fortsette.» Moren til Anna er gruppeleder i Stjørdal speidergruppe. Da resten av gruppe fikk snusen i det, fortalte den forrige gruppelederen, Hege Lindseth, at det var en grupperekord på antall utenetter. «Den ville jeg slå.» 

Mens vi snakker med henne på NM har hun ca. 1 måned igjen før rekorden er slått, men hun har ingen planer om å stoppe der. «Poenget med å slå en rekord er å sette en ny en som er enda vanskeligere å slå. Jeg vil klare så mange som mulig, men helst omtrent 300 dager.» sier Anna med glimt i øyet. Det er jo ikke bare bare å sove ute. «Det beste er den friske luften, og å høre på smålyder som biler som kjører forbi mens man sovner. I tillegg var jeg litt lei av rommet mitt, nå har jeg et nytt et i teltet. Jeg har hengt opp lyslenker, og har nattbord og madrass.» 

 

Patrulje Røyskatt fra Stjørdal speidergruppe. F.v. Else Thorsen, Emma Thorsen, Linnea Sorte Vollan, Anna Guldseth, Vilde Jakobsdatter Lien, Hannah Sorte Vollan

Når vi spør patruljen hennes om hva de synes om prosjektet, synes de det er stilig. «Det er gøy å være i patrulje med den som skal slå rekorden.» Anna supplerer; «De i klassen skjønner ikke at jeg gidder, men det er veldig kult å ha overnattingsgjester.» Hanna, som har sovet hos Anna flere ganger, er enig. De eneste gangene Anna ikke tilbringer nettene i friluft, er når hun ikke får lov. «Noen ganger er jeg på besøk, eller syk, og til sommeren skal jeg på fotballcup, og da må vi ligge inne. Og når vi skal til Barcelona fikk jeg ikke lov til å ligge på hotellbalkongen. Men hvis jeg fikk velge hadde jeg lugget ute hele tiden.» 

Etter resultatet fra matoppgaven ble offentligjort ligger patruljen på en god 87. plass. «Innsatsen er midt på treet. Vi er her mest for gøy. Det er bra nok å komme hit.» Når vi spør om de har trua på prosjektet til Anna, kommer det et rungende «JA» fra hele patruljen. Lykke til! 

Back To Top