skip to Main Content
Spente Og Klare NM-deltakere

Spente og klare NM-deltakere

NM i speiding 2021 kommer snart til et sted nær deg! Rundt 800 speidere mellom 10 og 16 år er klare for NM-finalen på søndag. Vi har snakket med speidere i tre av de over 130 patruljene som har kvalifisert seg.

I fjor ble NM i speiding avlyst på grunn av pandemien, men i år skal en patrulje endelig kåres som norgesmestre. Det skjer søndag 13. juni, på mange steder rundt i hele landet. Fremdeles er det viktig å ta smittevern på alvor, og derfor kan vi ikke samle alle sammen til konkurranse, leir og moro på ett sted. Men gøy og spennende blir det selvsagt likevel!

Nora Auestad (11), Mia Paulsen (12) og Johanna Melberg (11) er speidere i patruljen Gaffagang i Jørpeland KFUK-KFUM-speidere. Gaffagang kvalifiserte seg i kretsbannerkonkurransen, hvor over 30 patruljer deltok.
– Vi trodde ikke vi skulle komme til NM, forteller Nora. – Nei, siden vi ikke hadde ryddet alt på området vårt, trodde vi at vi skulle komme på 16. plass, sier Mia lettet. – Vi hadde glemt å ta ned hengekøyene, forklarer Johanna.


Nora Auestad (foran til venstre), Mia Idsø Paulsen, Johanna Melberg, Guro Bergsager og Astrid Charlotta Lidegran fra patruljen Gaffagang ble beste KFUK-KFUM-speiderpatrulje i årets kretsbannerkonkurranse for patruljer fra Rogaland og Vesterlen kretser. Foto: Magnar Auestad

Gleder seg til leker og modne bær

Ingen av dem har vært med på NM før, og mange av de andre deltakerne var 7.- og 8.-klassinger og dermed eldre enn dem, forteller de. – Men peffen vår, Guro, er eldre enn oss, og hun kan mye, forsikrer de om. – En oppgave handlet om han som startet speideren, og det visste vi ikke så mye om, men det kunne Guro!

De er spente på hvordan det kommer til å gå i finalen på søndag, men tror de kommer til å greie seg bra: – Vi kommer sikker til å lære mye, siden det er første gang vi er med, tror Nora.

Så, hva gleder de seg mest til, lurer vi på: – Til oppgavene, til å ha leker og til å sove ute, svarer Johanna og Nora. – Jeg gleder meg mest til å se om det er kommet blåbær som vi kan plukke, forteller Mia.

Kan mye forskjellig

Aleksander Hov Andersen (11) fra 1. Sandnes speidergruppe er patruljemedlem i Jerv. – Jeg gleder meg til å se hvordan vi gjør det i NM, siden flere av oss ikke har deltatt før. Peffen vår, Sander, har vært med før, da, sammen med broren min. De kom på 40. plass, forteller han.

– Kanskje vi ikke vinner, men det kan hende at vi gjør det litt bra, sier Aleksander. – Vi skal ha et ekstra møte på fredag, da skal vi øve på forskjellige ting og planlegge litt. Jeg vet en del om tretyper og stein, mens Sander kan mest om teknologi, så vi kan forskjellige ting.


Andreas Riis, Aleksander Hov Andersen, Sander Eide Sørensen og Jone Kvame Lorentzen fra patruljen Jerv under kretsbannerkonkurransen i vår. Foto: Lars Atle Andersen.

Stort å få delta i NM

Astrid Krohn Reinskau (15) fra 1. Sandnes speidergruppe er peff i patruljen Elg, den tredje av i alt elleve patruljer fra Rogaland krets (KFUK-KFUM-speiderne) og Vesterlen krets (NSF) som skal konkurrere i finalen søndag. Elg består ellers av Markus Røyland (10), Kristian Kvame Lorentzen (13), Erling Riis (13) og Nikolai Hov Andersen (13). – Det er bare Nikolai som har vært med på NM før, forteller Astrid.

– Hva gleder du deg mest til?
– Bare det å delta på NM, gleder jeg meg til, det er ganske stort i seg sjøl, og til å bli litt utfordret, se hvordan jeg takler det, sier hun og er litt spent.

– Rekker dere noen flere forberedelser før søndag?
– Jeg tror vi kanskje skal lese litt gjennom typiske temaer, så vi er forberedt på teorioppgaven, sier Astrid.

– Hvordan kommer Elg til å klare seg?
– Til sammen kan vi fem ganske mye, vi har masse speidererfaring og det er godt samarbeid i patruljen. Men hvis det blir tidspress, kan det kanskje bli litt krevende – håper vi ikke får jernteppe samtidig! ler hun.

– Men vi er ganske enige om at vi har vært gode i kretsbannerkonkurransen, og at det ikke betyr så mye hvilken plass vi kommer på i NM, så lenge vi er fornøyde med det vi har gjort!

Del bilder fra NM med andre speidere!

Skal du eller speiderne dine delta på NM i helgen? Kanskje dere skal på tur eller leir i forbindelse med mesterskapet? Del gjerne bilder med oss på Instagram! Bruk emneknaggene #nmispeiding, #kmspeider og #speiding. PS! Husk bildesamtykke!

Back To Top